Opbrengst crowdfunding voor non-profit sector meer dan verdubbeld in 2020

15-01-2021 | 17:53

Ieder jaar publiceert crowdfundingcijfers.nl onderzoeksresultaten over de stand van crowdfunding in Nederland. Wij leveren daar een bijdrage aan door de resultaten van crowdfunding via het Kentaa platform te delen.

Voor het eerst sinds de start van de peiling moesten zij een negatieve verandering melden. In 2020 is de totale opbrengst van crowdfunding in Nederland gedaald met 2% ten opzichte van 2019. Vooral onderneming haalden forst minder op. Hoogstwaarschijnlijk een gevolg van de coronacrisis.

Maar er was zeker niet alleen slecht nieuws! Voor de non-profit sector (in het onderzoek gevat onder ‘maatschappelijke projecten’), was 2020 juist een succesvol crowdfunding jaar. De totale opbrengst uit crowdfunding via het Kentaa platform is namelijk met 157% is gestegen. Zo werd er bijna 9 miljoen euro opgehaald.

Het aantal projecten is met een derde gedaald. Gemiddeld leverde een crowdfunding project dus meer op: 243% meer in 2020 dan in 2019. Ook is het donatiebedrag met 47% gestegen.

En ook dit kunnen we herleiden tot de coronacrisis. Crowdfunding projecten van (academische) ziekenhuizen en de zorg waren zeer succesvol (lees er hier meer over) en ook de cultuursector, zwaar getroffen door de coronamaatregelen, financierde projecten via crowdfunding. De emotie en urgentie, twee belangrijke succesfactoren bij crowdfunding campagnes, waren het afgelopen jaar evident.

Crowdfunding als fondsenwervende techniek heeft zichzelf dan ook in 2020 wederom bewezen voor fondsenwervende organisaties.