Hogere opbrengst online collectanten dankzij mobiele journeys van MIC

28-01-2021 | 14:47

De huis-aan-huis collecte was er in 2020 wegens de Coronamaatregelen voor vele collecterende organisaties niet bij. Een situatie die vroeg om creativiteit en inventiviteit. Waar de noodzaak zich aandoet, bleek online collecteren een uitkomst. Zo werd er in 2020 een recordbedrag opgehaald via Digicollect, het platform van Kentaa voor online collecteren. 

Om onze klanten in deze tijden nog beter te ondersteunen in het activeren van hun online collectanten, sloegen wij de handen ineen met MIC. Samen bouwden wij een koppeling tussen onze systemen. Met deze koppeling werden (naast de reeds bestaande trigger e-mails) mobiele journeys mogelijk, om collectanten nog beter te informeren en motiveren via mobiel.

Het doel van deze innovatie was tweeledig: 

  1. Meer actieve online collectanten (die minimaal 1 donatie werven)
  2. Een hogere gemiddelde opbrengst per Digicollect bus

KWF Kankerbestrijding en het Diabetes Fonds waren de eerste twee collecterende organisaties die gebruik maakten van de combinatie van Digicollect en de mobiele journeys. En dat wierp zijn vruchten af.

 

Hoe werken de mobiele journeys?

De mobiele journeys maken gebruik van SMS. Het opvragen van een mobiel telefoonnummer is daarom een nieuwe feature binnen Digicollect. Bij het aanmaken van een collectebus worden collectanten gevraagd hun mobiele nummer in te vullen (dit is optioneel). Ook kan de collecterende organisatie de bestaande Digicollect-collectanten op eenvoudige wijze hun profiel laten aanvullen middels een link.

De mobiele nummers worden door MIC. gebruik om op een bepaald moment of bij een bepaalde opbrengst, een (reeks van) SMS(-berichten) te versturen om de collectanten aan te moedigen en te activeren.

 

Zijn online collectanten bereid hun mobiele nummer te delen?

KWF Kankerbestrijding en het Diabetes Fonds waren de eerste twee organisaties die tijdens hun collecteweken gebruik maakten van de koppeling tussen Digicollect en MIC. De eerste stap was het verkrijgen van de mobiele nummers om de mobiele journeys per SMS te kunnen versturen. 

KWF vroeg per e-mail aan bestaande Digicollect-collectanten of zij hun mobiele nummer wilden toevoegen aan hun profiel. Deze mail benoemde duidelijk het voordeel van het invullen van het nummer, zoals het ontvangen van tips. Maar liefst 26% van de collectanten gaven hier gehoord aan, wat resulteerde in 1375 collectanten met een mobiel nummer die de SMS ontvingen.

Ook bij het Diabetes Fonds ontvingen collectanten, die in voorgaande jaren een Digicollect-bus hadden aangemaakt, de e-mail om hun mobiele nummer toe te voegen aan hun profiel. Nieuwe collectanten konden direct tijdens het aanmaken van de bus hun telefoonnummer invullen. In totaal leverde dit 465 mobiele telefoonnummers op, wat 45% van alle Digicollect-bussen was. Van deze groep ontvingen 249 online collectanten de mobiele journey (24% van de online collectanten).

Uit deze percentages blijkt dat Digicollect-collectanten zeker bereid zijn om hun contactgegevens te delen met de organisatie waarvoor zij collecteren, wat kan worden beschouwd als een blijk van vertrouwen en betrokkenheid. Ook is duidelijk dat het direct uitvragen van het mobiele nummer in de Digicollect-aanmeldflow beduidend beter converteert dan het aanvullen van gegevens achteraf.

 

Resultaten van KWF Kankerbestrijding en Diabetes Fonds tonen de impact van mobiel

Vervolgens ontvingen de Digicollect-collectanten van KWF op de dinsdag in de collecteweek een gepersonaliseerde SMS. Deze werd door 55% van hen geopend, wat een heel mooie “open rate” is. In de SMS stond een link naar een persoonlijke pagina met tips én hun tussenstand. Daar werden zij aangemoedigd om nog meer te collecteren via WhatsApp. Deze ruim 750 collectanten haalden gemiddeld € 33 meer op in hun online collectebus dan de collectanten die geen SMS ontvingen.

Lees de volledige case van KWF kankerbestrijding op de site van Mobile Interaction Company.

 

Bij het Diabetes Fonds bestond de mobiele journey uit 3 SMS-berichten gedurende de collecteweek. Van de Digicollect-collectanten die deze mobiele berichten ontvingen, werd maar liefst 91% actief! Dit zijn de collectanten die minimaal 1 donatie hebben ontvangen. Ook was de gemiddelde opbrengst per Digicollect-bus bij de collectanten die de mobiele journey ontvingen 25% hoger.

Wanneer wij dit afzetten tegen de andere groepen Digicollect-collectanten, wordt de impact goed duidelijk:

  • Zij die géén mobiel nummer achterlieten: 51% actief
  • Zij die een mobiel nummer gaven, maar geen SMS-jes ontvingen: 76% actief
  • Zij die een mobiel nummer gaven én de SMS journey ontvingen: 91% actief

 

Ook als wij kijken naar de gemiddelde opbrengst van deze actieve collectanten zien wij het resultaat:

  • Actieve collectanten die géén mobiel nummer invulden, haalden gemiddeld € 114 op.
  • Actieve collectanten met mobiel nummer die geen SMS ontvingen, haalden € 123 op.
  • Actieve collectanten met mobiel nummer die een SMS ontvingen, haalden € 143 op.

 

Lees de volledige case van het Diabetes Fonds op de site van Mobile Interaction Company.

 

Conclusie: Hogere mate van activiteit én opbrengst

Uit de eerste resultaten kunnen wij dan ook de volgende drie conclusies trekken:

  • Digicollect-collectanten zijn bereid hun mobiele nummer te verstrekken. Deze online collectanten zijn vaak nog niet bekend bij de collecterende organisatie.
  • Digicollect-collectanten die hun mobiele nummer achterlaten, worden vaker actief en halen gemiddeld meer op.
  • Wanneer deze collectanten bovendien persoonlijk worden geactiveerd via mobiele journeys, stijgt hun activiteit en opbrengst nog verder.

Deze eerste twee casussen stemmen zeer positief en geven aanleiding om te concluderen dat de gestelde doelen zijn gerealiseerd: de mobiele journeys zorgen voor een hoger percentage actieve collectanten en een hogere gemiddelde opbrengst per bus. De samenwerking van MIC en Kentaa blijkt hiermee vruchtbaar. De potentie van deze samenwerking zullen wij in de komende tijd verder blijven onderzoeken en uitwerken, ten behoeve van de goede doelen waarvoor wij mogen werken.

Ook online collecteren met Digicollect en MIC? Bezoek Digicollect.nl en neem contact met ons op!

 

Neem contact op