Case: Treevember - Groene crowdfunding voor een duurzame toekomst

16-05-2023 | 14:00

Tijdens hun najaars-campagne hebben The Pollinators voor het eerst crowdfunding ingezet. Via het Kentaa platform maakten zij lokale fondsenwerving voor 51 voedselbossen mogelijk. Het doel van de crowdfunding campagne? In heel Nederland en België bomen te planten in voedselbossen en deze goed op de kaart te zetten. Samen met Joost van Beek blikken we terug op deze unieke campagne.

De cijfers
78.710 euro opgehaald
1383 donateurs
571 nieuwsbrief inschrijvingen
482 reacties

Crowdfunding op lokaal niveau, vanuit één centrale plek beheerd

Treevember is de najaars-campagne van The Pollinators waarin voedselbossen centraal staan. De organisatie doet er tijdens Treevember alles aan om voedselbossen onder de aandacht te brengen en ze te verbinden met het grote publiek. In 2022 is daar voor het eerst crowdfunding aan toegevoegd. Niet voor één project, maar voor 50 lokale voedselbossen, ieder hun eigen campagne. Joost: “Als onderdeel van Treevember wilden we de voedselbossen graag faciliteren om uit te breiden en te upgraden. Dat kost geld. Met het Kentaa platform konden wij hen de middelen bieden om geld in te zamelen voor nieuwe bomen én om het voedselbos onder de aandacht te brengen in de buurt.” The Pollinators maakten op hun Kentaa website voor ieder voedselbos een eigen crowdfunding pagina aan en om hen werk uit handen te nemen. Een stukje dienstverlening richting de voedselbossen die zich daarom juist konden focussen op de fondsenwerving.

Voor de start van de crowdfunding campagne hebben The Pollinators goed nagedacht over een realistisch streefbedrag voor de voedselbossen. Het minimumbedrag dat zij moesten inzamelen was 1000 euro; een verdubbeling van het bedrag dat ieder voedselbos kreeg van Natuurhuisje, de matchfunding partner voor dit project. “We hebben bewust niet te hoog ingezet in het begin om mensen niet te ontmoedigen. Maar gelukkig kon gedurende de campagne voor veel voedselbossen het streefbedrag omhoog, iets dat heel makkelijk, op ieder moment kan via het Kentaa platform.”

45 Voedselbossen verhoogden hun streefbedrag voor de crowdfunding. Van de totaal 51 voedselbossen haalden er 24 hun ingestelde bedrag of streefden dat voorbij. 49 haalden tenminste het minimale bedrag op.

Goed uit de startblokken met matchfunding van vaste partner

Eén van de vaste partners van The Pollinators, Natuurhuisje, stelde 30.000 euro ter beschikking. Dankzij Kentaa’s matchfunding functionaliteit begonnen de eerste 50 voedselbossen die hun eigen crowdfunding actie hadden, met 500 euro van Natuurhuisje op de teller.

De inzet van matchfunding had drie positieve effecten op de campagne:

  • Op deze manier ingezet als ‘startdonatie’, haalt het de teller van de campagne van het nulpunt af, en dat zorgt voor meer donateurs. Men geeft namelijk het liefst aan iets dat al succesvol is. Nul euro op een crowdfunding pagina, nodigt niet uit. De 500 euro op de pagina van de voedselbossen, wel!
  • Het motiveerde de voedselbossen om fondsenwerven. Een voorwaarde voor deze gift was namelijk ook dat zij minimaal 500 euro zelf ophaalden.
  • Met deze matchfunding bood The Pollinators een podium aan hun partner Natuurhuisje.

Hulp bij de fondsenwerving met tipmails, toolkits en FAQs

Omdat de mensen achter de voedselbossen geen ervaren fondsenwervers zijn, hebben The Pollinators er alles aan gedaan om ze hierbij te ondersteunen via het platform, en daarbuiten.

  • Er was een heldere FAQ over de crowdfunding voor de voedselbossen, alleen zichtbaar voor hen.
  • Ook vonden de voedselbossen een toolkit op de site voor het delen van de crowdfunding acties op social media;
  • Via de automatische e-mailmodule van het Kentaa platform ontvingen de voedselbossen op specifieke momenten tips voor het ophalen van meer donaties. Bijvoorbeeld bij het ophalen van de helft van hun streefbedrag of een week voor het eind van de campagne. Zowel de inhoud van de mails als de condities voor het versturen (x dagen voor afteldatum, x bedrag opgehaald of x% van het streefbedrag bereikt) zijn te customizen via het platform;
  • De organisatie maakte alle crowdfunding pagina’s voor de voedselbossen aan.

Ook buiten het platform om, pakten The Pollinators het goed aan:

  • Er werd een webinar georganiseerd waarbij de voedselbossen vragen konden stellen over crowdfunding en hoe je dat succesvol maakt;
  • Ook stonden zij persoonlijk klaar om de voedselbossen van advies te voorzien. Dit werkte erg goed, maar was wel erg intensief.
  • Via een groepsapp in WhatsApp konden de voedselbossen elkaar helpen;
  • Elk voedselbos kreeg een fysieke banner om op locatie op te hangen.

Voedselbossen die niet succesvol waren, maakten plaats voor voedselbossen op de wachtrij. Ook dat konden The Pollinators gemakkelijk regelen via het platform.

Wat de voedselbossen er zelf van vonden? “Een aantal van de voedselbossen vond het wel moeilijk en spannend om zelf te moeten fondsen werven. Maar ze waren wel erg blij dat er een overkoepelend initiatief was dat hen hielp om hun bomen aan te schaffen. Al met al waren ze dus heel positief.”

Geen campagne dip dankzij goed geplande communicatie

Crowdfunding is geen walk in the park. Je moet er hard voor werken, en goed voorbereid zijn. The Pollinators maakten daarom van tevoren een goed plan, maakten promomateriaal om voedselbossen te helpen en planden hun communicatie om zoveel mogelijk een 'campagne dip' te voorkomen. De crowdfunding campagne duurde zes weken en begon al voor Treevember op 10 oktober, tot 25 november. Het donatie verloop bij crowdfunding is meestal een hele duidelijke U-curve, met een piek aan de start, een dip in het midden en een piek aan het eind. Bij Treevember zien we wel een piek bij de start, maar daarna is de campagne constant gebleven dankzij de vele activiteiten en communicatiemomenten, zoals ook de tip e-mails, die The Pollinators hebben gepland. “En zelfs met een plan is het nog steeds een sprong in het onbekende, maar daar houden we wel van,” vertelt Joost.

Donateurs konden realtime hun impact ervaren dankzij offlinecomponent

In de omschrijving van de verschillende voedselbossen werden de kosten van struiken en bomen voor het voedselbos benoemd, zodat donateurs konden zien wat hun donatie bijdroeg. Het gemiddelde donatiebedrag lag campagne breed op € 42,38, ver boven wat in de meeste gevallen de ‘goedkoopste’ optie was. Men geeft dus graag aan de natuur. Ook had de crowdfunding campagne een offlinecomponent: bomen-plant-dag(en) in het voedselbos waarop de nieuwe bomen die met de crowdfunding konden worden gekocht, werden aangeplant. Donateurs werden aangemoedigd om zich voor deze dag aan te melden. Een slim idee, want zo ervaren donateurs in real time de impact van hun donatie en worden zij onderdeel van het succes.

Crowdfunding vast onderdeel van Treevember

Op de vraag of de crowdfunding campagne succesvol is geweest, antwoordt Joost positief. En dan heeft hij het zeker niet alleen over het opgehaalde bedrag voor de voedselbossen. “Het bracht ons ook een hoop blije voedselbossen en heel veel aandacht voor voedselbossen in het algemeen. Veel mensen hebben kennisgemaakt met het fenomeen. Dat is waardevol.”

Ook is Joost blij met de 1300 donateurs, waarvan ongeveer een derde nieuw is en waarvan 45% (!) zich inschreef voor de nieuwsbrief van The Pollinators. Met hen kan The Pollinators bouwen aan een duurzame relatie in de toekomst en hen betrekken bij andere projecten.

“We denken eraan deze campagne jaarlijks te herhalen. Hoe precies weten we nog niet, maar het mag een vast onderdeel van de Treevember campagne worden.”