10 learnings uit de Kentaa Fundraising Inspiration Session over Crowdfunding

23-03-2022 | 18:22

Onlangs organiseerden wij voor onze klanten een inspiratiesessie over crowdfunding. Tijdens deze sessie gingen zij met elkaar in gesprek en deelden zij hun belangrijkste lessen die zij hebben opgedaan met crowdfunding met het Kentaa platform. Wij delen de belangrijkste met je in dit artikel.

1. Wanneer is je platform een succes? Stel KPI’s op om je succes te meten.
Crowdfunding gaat niet vanzelf. Het kost tijd en moeite die je maar een keer kunt besteden. Daarom is het belangrijk om voor jouw organisatie te bepalen wat een goed resultaat is. Hoeveel projecten wil je in een jaar financieren? Wat moeten die gemiddeld opleveren en welk gemiddeld donatiebedrag streef je na?

2. Heb je te maken met externe projectbeheerders? Wees kritisch in je selectie.
Als je zelf niet de uitvoerende kracht bent achter de crowdfunding campagnes op je platform, zorg dan dat de externe projectbeheerder klaar is om een crowdfundingproject te trekken. Dat wil zeggen, de projecteigenaar moet bereid zijn om zijn netwerk te benaderen en echt zijn best te doen om het project tot een succes te maken. De projecteigenaar is de drijvende kracht en het gezicht van de campagne. Wees daarom kritisch. Is de motivatie er niet of is bijvoorbeeld de timing niet goed, begin er dan niet aan.

3. Bereid je campagne goed voor.
Hoe cliché ook, een goede voorbereiding is het halve werk. Stel voordat je begint een gedegen plan op. Wat je daarbij kan helpen is het crowdfunding canvas van Douw&Koren wat je onder andere vindt in ons onlangs vernieuwde whitepaper over crowdfunding voor non-profits. Segmenteer de doelgroepen die je wil gaan benaderen en zorg voor passende communicatie voor deze doelgroepen. Bovendien geldt: benader deze doelgroepen niet in één keer aan het begin van de campagne. Faseer je communicatie, zodat je niet al je kruit in een keer verschiet. Lees hier meer over het segmenteren van doelgroepen.

Download het whitepaper

4. Stel realistische doelen (met behulp van deze formule).
Een van de vragen die voorbijkwam tijdens de sessie was: hoe bepaal je een realistisch doelbedrag voor een crowdfundingproject? Want los van wat je als organisatie denkt nodig te hebben, moet het bedrag natuurlijk wel haalbaar zijn om te crowdfunden.

Allereerst is het van belang te realiseren dat 70-80% van je doelbedrag zal komen van mensen in jouw huidige netwerk. Dus mensen die jij direct kunt benaderen. Denk hierbij aan collega’s, het ledenbestand, nieuwsbriefinschrijvingen en social media volgers. Slechts 20-30% van de opbrengst zal komen van mensen die op indirecte wijze worden benaderd, bijvoorbeeld via sociale media, pers of jouw ambassadeurs.

Verder houden wij een conversie ratio van 4% aan bij de mensen die je direct kunt benaderen en een gemiddeld donatiebedrag van 50 euro. Dan komen we tot de volgende formule om een realistisch doelbedrag te bepalen:
Doelbedrag = (Aantal mensen dat je direct kunt benaderen * 4% conversie * € 50,- )/ 70%

Bijvoorbeeld:

  • 3.400 contacten * 4% conversie * € 50,- = 6.800 euro
  • = 70%-80% van jouw doelbedrag
  • Dan is een doelbedrag tussen de 8.500 en 9.715 euro realistisch.

Dit kun je dan matchen met jouw project en bezien of je naast crowdfunding wellicht nog andere fondsenwervende kanalen moet inzetten.

5. Test je propositie tijdens een informele sparringsessie.
Het testen van je crowdfundingpropositie zorgt ervoor dat je deze realistischer kunt maken. Organiseer (bijvoorbeeld) een pizzasessie en nodig mensen uit je achterban, of die dicht bij jouw organisatie staan, uit en daag hen uit om kritisch naar jouw campagne te kijken. Niet alleen kun je met hun hulp je propositie aanscherpen, je creëert ook nog eens betrokkenheid bij de campagne (ownership) en daarmee een groep ambassadeurs waar je op terug kunt vallen voor hulp tijdens de campagne.

6. Learning by doing: ga van start en probeer uit.
Soms ben je té voorzichtig. Vooral organisaties voor wie crowdfunding nieuw is, vinden het erg spannend en zijn bang om te falen. Echter geldt in de meeste gevallen dat je het beste leert door het gewoon te doen. Begin dus gewoon met een kleine campagne.

7. Actiestarters als vliegwiel voor je crowdfundingcampagne.
Laat je achterban sponsoracties starten om nóg meer geld in te zamelen voor de crowdfundingcampagne. Bedenk een activiteit die deze ‘actiestarters’ kunnen doen die gelieerd is aan jouw campagne.

8. Breng de mensen voor wie de campagne bedoeld is, in beeld.
Mensen geven aan mensen. Breng daarom de mensen die baat hebben bij de crowdfundingcampagne goed in beeld. Crowdfund je voor wetenschappelijk onderzoek? Zet de onderzoekers op jouw beeldmateriaal. Een nieuwe speeltuin in de buurt? Zet spelende kinderen op de banner.

9. Nodig uit tot het geven van grote bedragen
Durf te vragen! Zorg, naast lagere bedragen, voor donatieknoppen of beloningen gekoppeld aan hoge donatiebedragen. Zo kun je ook major donors of bedrijven aanspreken met jouw campagne. Toon je ze niet, dan zijn deze groepen ook minder geneigd grote donaties te doen.

10. Pak de campagnedip aan
Bijna iedere crowdfundingcampagne heeft een dip. Bij de start komen er veel donaties binnen en aan het eind vaak ook. Maar juist in het midden van de campagne kan het wel eens lastiger gaan. Goed nieuws, daar kun je wat aan doen. Heb je toezeggingen gekregen? Wacht dan met daarop terugkomen tot het moment waarop jouw campagne wat extra donaties nodig heeft. Ook kun je in de dip speciale beloningen toevoegen waarvan er maar een aantal zijn en die men graag zou willen hebben.

 

Naast deze 10 learnings kwam ook 'Het grote crowdfunding boek' van Simon Douw en Gijsbert Koren naar voren als leestip!