4 Succesvolle fondsenwerving cases op de Fundraising Inspiration Day

05-09-2023 | 09:38

Afgelopen voorjaar stond onze jaarlijkse Fundraising Inspiration Day op de kalender. Daar kwamen 100 van onze klanten bij elkaar voor een gevarieerd programma over online fondsenwerving. Wat onze ‘Kentaa Community’ zo sterk maakt is dat fondsenwervers hun kennis ook met anderen delen. Dat deden ze ook dit jaar in de vorm van 4 ‘Pecha Kucha’ cases waarin ze in 20 slides en 6 minuten en 20 seconden de kern van hun succescases met ons deelden:

  1. KNRM: Succesvolle lokale fondsenwerving door vrijwilligers

    Naast bestaande fondsenwervingsmethoden zoals de collecte, zocht KNRM en toekomstbestendige manier van fondsenwerven waarbij lokale reddingsstations zelf konden fondsenwerven. Dat werd crowdfunding via het Kentaa platform. Waarom kozen zij ervoor om de verantwoordelijkheid bij de reddingstations te leggen? “Give a man a fish and you feed him for a day; teach a man to fish and you feed him for a lifetime.”

    Maar, crowdfunding gaat niet vanzelf. Daarom organiseerde KNRM een training om de vrijwilligers achter de reddingstations (niet allemaal van nature geboren fondsenwervers) uit de startblokken te helpen. De crowdfundpagina voor het station maakte KNRM aan en bovendien werden er concrete doelen bedacht om het de reddingsstations zo gemakkelijk mogelijk te maken.

    KNRMs eerste project was ambitieus: een nieuwe boot, naar aanleiding van het surfersdrama en Scheveningen. Daarmee haalde KNRM een indrukwekkende 250.000 euro op dankzij een goed mediaplan en omdat donateurs hun emotie rondom de ramp konden omzetten in concrete hulp (middels een donatie). Het enorme project had als bijkomend voordeel dat andere reddingsstations de potentie van crowdfunding inzagen.

  2. Amsterdam City Swim: Van een sportief sponsor event naar een sportief community event

    Sinds 2012 liep het aantal deelnemers en het aantal donaties van de Amsterdam City Swim af. Het roer moest om. Daarom onderging de Amsterdam City Swim in 2022 een metamorfose.

    Van de aandacht op het sportieve element naar de aandacht op de community van ALS patienten en hun families. De organisatie kreeg dit voor elkaar door de mensen waarvoor geld in werd gezameld naar voren te brengen: er waren 65 ALS patienten aanwezig en de deelnemers zwommen specifiek voor een ‘Wave Hero’ en ALS patient. Dit zorgde voor veel meer verbondenheid tussen de deelnemers en het doel, met als gevolg dat de teller op hun Kentaa platform binnen één maand van 400.000 euro naar 1.2 miljoen steeg.

  3. Make-a-Wish: Bedrijven intrinsiek betrokken bij impactvolle fondsenwerving

    Met de Make-a-Wish business challenge worden bedrijven uitgedaagd om actief deel te nemen aan de vervulling van een wens van een ziek kind. Daarbij vraagt Make-a-Wish 2500 euro inschrijfgeld. Verder helpt het team van medewerkers actief bij het organiseren van de wensdag. Dat wordt door veel bedrijven gezien als een teamuitje.

    Daarnaast haalt het bedrijf op de dag zelf ook nog geld op (minimaal 2500 euro) via het Kentaa platform. Dit doen zij als team, of met meerdere teams, tegen elkaar of tegen andere bedrijven.

    Voor Make-a-Wish levert dit naast donateurs ook veel awareness op omdat de bedrijven actief over de challenge communiceren en daarnaast zorgen de creatieve oplossingen van de bedrijven voor een bak aan inspiratie. Bovendien levert de business challenge een langdurige verbondenheid met deze bedrijven en donateurs op.

  4. Voedselbanken Nederland: Lokale fondsenwerving met hulp van studenten zorgt voor ambassadeurs

    In 2019 bedacht Voedselbanken Nederland een plan voor online fondsenwerving met een tweeledig doel: het stoffige imago van Voedselbanken afschudden - en daarmee een jongere doelgroep aanspreken - en de landelijke plannen ook lokaal, bij de voedselbanken zelf uitrollen. 

    Corona stak daar een stokje voor, maar in 2022 deed zich een kans aan. Vanuit de Hogeschool Utrecht werden studenten ondergebracht bij 50 lokale voedselbanken om aan de slag te gaan met online fondsenwerving via het Kentaa platform. Voor iedere adeling werd een eigen segment aangemaakt waarop de voedselbank vervolgens (met hulp van een student) kon fondsenwerven voor die locatie. In totaal bracht dit eerste initiatief 12.000 euro op. En, misschien nog wel belangrijker, de studenten werden ambassadeurs voor het leven.