Delf het goud van het Community Fundraising panel

13-10-2023 | 15:01

Het geefgedrag verandert, maar veranderen we wel op tijd mee? Met die vraag openden wij op de Vakdag Fondsenwerving een paneldiscussie over Community Fundraising. Samen met Zinzi Klaverweide (Nacht van de Vluchteling), Anne Claire van der Lugt (Freelance event organisator) en Ellen Janssens (EpilepsieNL) tackelden we bekende bezwaren en vraagstukken over dit onderwerp. In dit artikel: hun waardevolle adviezen.

Wacht even... Wat is Community Fundraising?

Community Fundraising is fondsenwerven mét en in jouw community. Maar Community Fundraising is meer dan simpelweg vragen om donaties. Je faciliteert jouw supporters om in actie te komen en onderdeel te worden van de oplossing. Ook werk je aan de relatie met de mensen in jouw community, het versterken daarvan en creëer je grotere betrokkenheid bij jouw organisatie. Bovendien vergroot je met Community Fundraising je bereik en maak je kennis met nieuwe doelgroepen.

Waarom je met Community Fundraising zou moeten starten.

Uitdagingen als een verouderde achterban, weinig diversificatie in de inkomstenstromen, digitalisering, handjes tekort, het is ons allemaal bekend. Uitdagingen aangaan betekent innoveren, veranderen en lef hebben. Soms zijn we te bang en blijven we hangen in wat bekend en vertrouwd is. Maar wat als je met verandering juist uitdagingen kan tackelen? En het stiekem helemaal niet zo spannend is? Community Fundraising biedt mogelijkheden.

 

Zinzi Klaverweide, Anne Claire van der Lugt en Ellen Janssens over de bezwaren, mogelijkheden en best practices:

"Ik heb geen tijd voor Community Fundraising." 

AC: "Je denkt misschien dat je geen tijd hebt voor Community Fundraising. Dat is onzin, het gaat om prioriteit. Ik begon bij een event met 26 telefoonnummers en eindigde met meer dan 300 deelnemers door mond-tot-mond reclame. Budget en gebrek van tijd is dus een onzinbegrip."

"Ik heb er geen budget voor, en mijn huidige fondsenwervingsmethode werkt toch nog prima?"  

EJ: "Ik kijk naar een fondsenwervende mix. 70% klassiek, 30% innovatief en deze verhouding zal zich in de toekomst steeds verder aanpassen naar de moderne manier van fondsenwerving. Laat niet alles los, maar word ook geen dinosaurus. Je MOET budget voor innovatie vrijmaken en niet alles in je paradepaartjes stoppen. Die zijn eindig en niet divers genoeg."

"Wat als het niet meteen winstgevend is?"

"ROI wordt vaak berekend over het eerste jaar en de directe opbrengst. Community Fundraising heeft echter veel meer effecten dan alleen de opbrengst in het eerste jaar. Longterm is de ROI vele malen positiever dan vaak geschetst."

ZK: "Begin klein en bouw langzaam op. Je mag verlies draaien, het is een investering. Houd vast aan je visie en uiteindelijk zal het zich dubbel en dwars terug laten verdienen: Long term > short term."

"Community Fundraising past niet bij mijn achterban. Zij zijn anders."

AC: "Je hebt GEEN andere achterban. Je hebt geen achterban die niet in actie wil komen, je benadert ze alleen nog niet goed. Dat is een goede reden om nieuwe manieren van fondsenwerven te gebruiken."

"Ik weet niet waar ik moet beginnen."

EJ: "Volg de energie. Kijk wat jouw community al doet en probeer dit te vergroten. Bijvoorbeeld van een fondsenwervende actie naar een evenement."

"Mensen in mijn team zijn er niet van overtuigd dat het gaat werken."

AC: "Zoveel mensen, zoveel meningen. Trek je daar niet al te veel van aan en houd vast aan je eigen plan."

"Ik heb geen onderscheidend concept."

EJ: "Ga gewoon wandelen (organiseer een wandelevent). Erg goedkoop. Ik dacht dat alles bijzonder moest zijn, maar dat is onzin. Het moet simpel, niet onderscheidend. Het gaat om het samenzijn voor je achterban, niet om het vuurwerk".

"Ik weet niet wat mijn achterban wil. En of het wel aansluit."

ZK: "Vraag in je community hoe ze jou kunnen helpen. Wij testen al onze aannames bij onze belangrijkste achterban, waardoor we directe feedback krijgen en ook eigenaarschap geven aan onze achterban (red.)". 

 

---

Met deze adviezen op zak ben je volledig voorbereid om met Community Fundraising te starten. Kun je geen genoeg krijgen van deze inspiratie? Download dan ook ons magazine 'Community Fundraising: Een No-Brainer'.

 

Download het magazine